GRAIN BRAIN!-PLEASE CLICK FOR ENGLISH! 👉🏻
Beyninizi kemiren suçluları öğrenmek istiyor musunuz?
Cevap Dr. David Perlmutter’ın TAHIL BEYİN (GRAIN BRAIN) kitabında…
Hayat yolculuğunu keyifli hale getirmek için gittiğimiz tatiller, sosyalleştiğimiz ortamlar, keşfettiğimiz yenilikler ve kutlamalar, ancak sağlıklı ve enerjik hissettiğimizde anlamlıdır. 2010’lu yıllardan itibaren, bağırsağın ikinci beyin olduğu ve bedensel, ruhsal sağlık için doğru beslenmenin önemi birçok araştırma ile desteklenerek yayınlanıyor. Nitekim 2007 yılında teşhisi konulan kronik ülseratif kolit hastalığımı ilaç tedavisi yanında ancak doğru beslenme ile 2017 yılında yenerek araştırmaların güvenilirliğini uygulamalı olarak kendimde doğruladım. Halbuki doktorlar kansere zemin hazırlayan bu hastalığın beslenme ile alakası yok demişti bana. Hayat kalitemin ne kadar arttığını görünce, bedenimi dinleyerek doğru beslenmek benim için vazgeçilmez oldu. Daha katı şekilde tamamen glütensiz ve şekersiz beslendiğimde, ilaçsız dayanamadığım migren ağrılarımın da kesildiğini belirtmek isterim. Besin tercihlerim dolayısı ile çevremdeki insanlar tarafından zaman zaman eleştirilsem de, Tahıl Beyin gibi kitapları okudukça, iyi ki bu hastalık beni bulmuş ve doğru besini ayrıştırma bilincini bana kazandırmış diyorum!
Dr. David Perlmutter, gluten ve şekerin beyinde oluşturduğu yıkıcı etkileri, bağırsak beyin bağlantısını bilimsel araştırmalarla detaylandırarak Tahıl Beyin kitabında anlatıyor. Alzheimer, depresyon, migren, ALS vb. hastalıklarının büyük oranda genetik olmadığı, yanlış beslenme ile ilintili olduğu ve zamanında uygulanacak glütensiz, şekersiz beslenme reçeteleri ile bu hastalıkların yenilebileceği görülüyor. Kitabın içerisinde yer alan lezzetli tarifler, aslında ne kadar çok sağlıklı alternatif olduğunu bize hatırlatıyor. Beslenmenin yanısıra hareketsizliğin enflamasyonu tetiklediğine ve stresten kaçınılması gerektiğine de vurgu yapılıyor. Yani beslenme işin büyük kısmı olsa da diğer faktörleri de tamamen göz ardı edemeyiz.
Öne çıkan araştırma çıktılarından biri; Alzheimer ve beyin hacmi kaybının, yüksek kolestrollü insanlarda daha az oranda, şeker hastalığı olan kişilerde ise daha yüksek oranda görülmesi. Bu sonuç, beynin yakıtının bilinenin aksine şeker değil sağlıklı yağlar olduğunu ispat etmiş oluyor. Gluten içeren ve bize sağlıklı olarak ifade edilen tam tahıllı bir dilim ekmeğin, rafine şekerden bile daha fazla kan şekerimizi yükselttiği biliniyorken, bu ürünleri tüketmek bir nevi yavaş intiharı seçmek demek.
‘Ama sağlıklı besinler çok lezzetsiz’ dediğinizi duyar gibi oluyorum, bu algınız gayet normal! Alternatifleri araştırıp en iyilerini bulmadan önce ben de aynı şekilde düşünüyordum. Bu yolculuğumla ilgili detayları size de faydası olması adına ileride yazacağım.
Yeni bir sayfa açın!
Sağlıksız beslenmesine rağmen herhangi bir rahatsızlık hissetmeyenler için bu detaylar belki çok anlamsız gözükebilir. Hatta yakın geçmişte yaşadığım tecrübe olmasa, belki ben de aynı şekilde beslenmeye devam edebilirdim. Fakat vücut tepkilerimiz farklıdır ve hissettirmeden son aşamaya gelmiş bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için bugünden elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Tahıl beyin kitabını alıp okumanız hayatınızı iyi yönde değiştirmede belki ilk adım olabilir.
Herkese kendini iyi hissettiği, enerjik ve sağlıklı bir hayat diliyorum.
It’s hard to find experienced people about this subject, however,
you seem like you know what you’re talking about!
Thanks