DUBAİ GEZİ REHBERİ

DUBAI TRAVEL GUIDE – PLEASE CLICK FOR ENGLISH 👉🏻

Herkese merhaba! Artık gezi yazılarımızı yazmamızın vakti geldi de geçiyor. Malum pandemideyiz ve olduğumuz yerde sıkışıp kaldık :(. Bu durum insanın motivasyonunu biraz kırıyor, hele ki gezemedikçe insanı mutsuz ediyor, ne yazı yazası geliyor ne de bir şey yapası geliyor. Buna bir dur demenin vakti geldi de geçiyor bile ;).

Pandemi döneminde baktık bütün sanatçılar, bloggerlar, influencerler, ünlüler ve bir çok kişi tatil için Dubai’ye gider olmuş. Dubai’deki koronavirüs vaka sayıları yok denecek kadar az, pandemide gezmek için mantıklı bir rota olduğunu düşündük ve Dubai gezi tecrübelerimizi sizinle paylaşmak istedik. 

Şimdi gelin hep birlikte, tamamen sıfırdan insan eliyle inşa edilmiş güzel Dubai’ye gidelim :).

Dubai’ye Ne Zaman Gidilir?

Dubai bildiğiniz gibi her mevsim yaz! Bu nedenle aslında istediğiniz her zaman gidebilirsiniz. Yalnız özellikle yaz aylarında sıcaklıklar 50 dereceye kadar çıkıyormuş, dışarıda gezmek imkansıza yakınmış. Zaten Dubai çok sıcak olduğundan orada yaşayan halk genel olarak dışarıda dolaşmıyor, hep kapalı mekanlarda ve alışveriş merkezlerinde geziyor. Çünkü kapalı mekanlar tamamen klimalı hatta bumbuz diyebiliriz. Bi dışarı bi içeri girecekseniz bi sıcak bi soğuk derken hafiften üşütebilirsiniz, dikkat!!

Biz Dubai’ye aralık ayının başında gitmiştik ve harika bir tatil yapmıştık. Sıcaktı ama bunaltıcı değildi, keyifli keyifli içerde dışarda gezdik, plaja gittik, yüzdük. Ülkemizde de 4 mevsimin yaşandığını düşünürsek, özellikle kış aylarında sıcakları özleyenler Dubai’ye kaçamak yapabilir. Bizce Dubai’ye gitmek için en iyi zaman aralığı Ekim-Mayıs arası, onu da belirtelim. Avrupa çevresinde 10 derece altında soğuk havalar hissedilirken, temiz, güvenli ve çok uzak olmayan bir yerde yaz tatili yapmak istiyorsanız Dubai tam size göre…

Dubai Hakkında

Bazıları Arap kültürüne karşı önyargılı olsa da seyahatiniz sonrası, özellikle birleşik Arap Emirlikleri için duyduklarınızın ne kadar yanlış olduğunu sizler de görebilirsiniz. Özellikle, Dubai’de bir çölün nasıl yeşertilip bir turizm cazibe merkezi haline getirildiğini deneyimleyebilirsiniz. Her ne kadar bu coğrafyalarda öncelikle petrol gelirleri akla gelse de, Dubai gelirinin büyük kısmını turizm oluşturuyor. Hatta bu konuda o kadar iddialılar ki hala her geçen yıl yeni inşaatlarla yeni cazibe merkezileri oluşturuyorlar. Sadece iki yıl ara ile 2017 ve 2019 yıllarında yapmış olduğumuz seyahatlerde özellikle yakın zamanda inşa edilen Dubai marina bölgesinde bu farkı hemen görebildik. Aslında tarihi 100 yıl bile olmayan bu şehirdeki ilerlemeye takdir etmemek mümkün değil.

Birleşik Arap Emirlikleri yedi emirlikten oluşmakta, başkenti Abu Dabi ve 1971 yılında kurulmuş. Topraklarının ve petrol üretiminin %90’ı Abu Dabi’de bulunmakta ve ikinci büyük emirliği Dubai’dir.



2019 yılı itibari ile 4,5 milyonluk nüfusunun sadece 1,5 milyonu yerli, kalan kısmı çeşitli ülkelerden buraya çalışmak için gelenlerden oluşuyor. Bir çok uluslararası bilinen firmanın Orta Doğu merkezi burada bulunuyor ve Expat olarak çalışanların sayısı oldukça fazla. Yerel halkı Emirati olarak isimlendiriliyor ve Devlet sistemi kendi halkına sayısız ayrıcalıklar sunarak onları koruyor. Durum böyle olunca vatandaşlık almak pek mümkün olmuyor, bir Emirati ile evlenseniz dahi burada vatandaş olamıyorsunuz. Hatta son dönemlerde Emiratilerin yabancılarla evlenme oranı artması sebebiyle devlet bu durumun önüne geçmek adına, iki Emirati’nin evlenmesi durumunda gayrimenkul ve yaklaşık 70.000 AED (35.000 USD) gibi bir tutarı destek olarak veriyor.

Emirati için işsizlik durumu da söz konusu değil, devlete iş bulmak istiyorum diye başvuran her Emirati’ye mutlaka bir pozisyon açılıyor. Bu pozisyon hizmet sektöründe alt seviye işler de olamaz, çünkü bu işlerde Hindistanlı, Pakistanlı işçiler çalışıyor. Daha güzeli, Dubai’de iş yapmak isteyen her kişi veya kurum mutlaka bir Emirati ile işbirliği yapmak zorundadır.
Şehirde belli bölgelerde oturan yerel halkın Malikaneleri, bahçelerinde asılan bayraktan hemen fark ediliyor. Alışveriş merkezlerinde satışçılar da Emiratiler’e ayrıca özen gösteriyor.
Anlaşıldığı üzere bu hayatta Emirati olmak vardı ;). Tek dezavantajı, özellikle çalışırken tek tip renk ve modelde kıyafet giyme zorunlulukları diyebiliriz. Turistlere ise karışılmıyor, istedikleri gibi giyinebiliyorlar. Plajlara ise örtülülerin girmesi yasak.

Dubai’ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Dubai (DXB) havalimanına Pegasus ve Türk Hava Yolları direkt olarak uçuyor. Yaklaşık 4.5 saatlik bir uçuşun ardından kendinizi sıcacık Dubai’de buluyorsunuz. Biz Dubai’ye tur satın alarak Türk Hava Yolları ile uçtuk ve sonrasında tur aracıyla konaklayacağımız otele doğru yola çıktık. Eğer yurtdışı bazlı firmalarla Dubai’ye uçmak istiyorsanız Skyscanner’ın internet sitesinden alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Havalimanından merkeze gidebilmek için kırmızı metro hattını ya da taksi seçeneğini kullanabilirsiniz.

Dubai uçak biletlerini çok pahalı bulduğunuz dönemler için, Dubai’ye araba ile 1,5 saat mesafede olan Abu Dabi uçuşlarını kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle araç kiralamayı düşünüyorsanız uçuş bütçenizden tasarruf sağlayabilirsiniz :). 

Dubai’de Ulaşım

Dubai’de ulaşım otobüs, havaray, taksi, Uber ya da metro ile sağlanıyor. Maalesef Dubai’de ulaşım pek ucuz değil. Metro hatları zonlara ayrılmış ve gideceğiniz yerin zonuna göre biletinizi almanız gerekiyor. Metroda 3 farklı vagon bulunuyor. Pembe vagon kadınlar ve çocuklar için ayrılmış. Gold yazan Gold Nold Card sahiplerine ayrılmış, kalanına da tüm insanoğlu binebiliyor :)). Metro istasyonları arası yürüme mesafeleri oldukça uzun olduğu için özellikle çocuklu iseniz metro yerine araç kiralama opsiyonunu değerlendirebilirsiniz.

Dubai Metro Haritası

Araba kiralamak için rentalcars platformunu kullanabilirsiniz. Yalnız arabanızı gitmeden önce kiralamanızı tavsiye ediyoruz, çünkü gittiğinizde araba bulamama durumuyla karşılaşabilirsiniz. Aracınızı mutlaka uçuş öncesi yeterli zamanı ayırarak ilgilisine tam teslim etmenizi öneririz. Bu konuda yaşanan bir aksaklık dolayısı ile 1 hafta fazla kira bedeli ödemek zorunda kalan arkadaşımız olmuştu !! Dubai’de yollar geniş, araç park edecek alan fazla olduğu için araç çok güzel bir alternatif. Özellikle Dubai’ye yakın turistik yerlere gitmek istiyorsanız bu opsiyonu mutlaka değerlendirin.

Sadece Dubai içerisinde gezeceğim ve araç kiralamakla uğraşmak istemiyorum derseniz, en iyi opsiyon Uber kullanmak. Biz Miracle Garden’a giderken direkt taksi yerine daha güvenilir bulduğumuz Uber’i kullandık ve gayet memnun kaldık. Şehir içinde kullanımı oldukça yaygın. Uygulamadan gideceğiniz yere göre oluşacak fiyatı gördüğünüz için sürpriz de yaşamıyorsunuz.

Dubai’de Nerede Kalınır?

Maddi sıkıntınız yoksa tabiki The Palm Jumeirah’ta denizin dibinde muhteşem oteller var onları değerlendirebilirsiniz. Fakat daha uyguna güzel bir tatil yapmak istiyorsanız Dubai’de otel seçeneği çok fazla ve genel olarak Dubai pahalılığını göz önüne alırsak konaklama diğer harcamalara göre daha uygun kalıyor diyebiliriz.

Bizim son seyahatimizdeki otelimiz Novotel Al Barsha idi. Mashreq metro istasyonuna 3, Mall of Emirates’e  10-15 dakikalık yürüme mesafesindeydi. Otel anayol üzerinde, Dubai marinaya araçla 10, The Palm Jumeirah’a araçla 7-10 dakikarlık mesafede. Aslında otel merkeze oldukça yakın, haritaya bakınca da yürünebilir gözükse de, yürüme biraz uzun sürebiliyor. Otelde kahvaltı mevcuttu ve seçenekler genişti. Otelin avantajlarından biri de çok beğenilen Kite plajına belli saatlerde araç servisi olmasıydı. Otelin servisiyle sorunsuz bir şekilde Kite plajına gidip geldik. Sadece servis saatleri biraz kısıtlıydı, tüm günü plajda geçirmek istiyorsanız farklı ulaşım alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.

Dubai marina bölgesinde araba kullanmadan daha çok vakit geçirmek isterseniz, 2017 yılı seyahatimizde konakladığımız Wyndham Dubai Marina oteli fiyat-fayda dengesi açısından çok iyi bir alternatif. Plaja yapılan servisleri beklemeden, hava çok sıcak değilse 15 dakikada plaja yürüyebilirsiniz. Akşamları yürüyerek bir çok restoran alternatifi olan bölgede keyifli vakit geçirebilirsiniz. Alışveriş merkezlerini gezmek sizin için ikinci plandaysa, bu hareketli bölgede ulaşım aracı olmadan güzel bir yaz tatili geçirebilirsiniz.

Dubai Yeme İçme Rehberi

Dubai ‘nin lezzet noktalarını keşfetmek için tık tıkkk!

Dubai Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler

The Palm Jumeirah

Bir mühendislik başyapıtı diyebileceğimiz palmiye adaları 2006 yılında tamamlanmış ve içerisinde bir çok lüks otel, restoran ve ünlülerin de sahip olduğu villalar bulunuyor. 5 kilometre uzunluğundaki yapı 120 bin kişinin yaşayacağı bir şehir olarak tasarlanmış. Denizin üzerinde suni olarak oluşturulan bu ada, sadece kum ve kayalardan yapılmış ve görülmeye değer.

Palm Jumeirah’tan Gece Manzarası

Çöl Safarisi

Son seyahatimizde vakit bulamadık fakat bir önceki ziyaretimizde Çöl Safarisi yapmıştık. Hayatınızda bir kez yapmak adına öneriyoruz, fakat bizim gibi titiz ve yapışkan kumlardan rahatsız oluyorsanız muhtemelen ikincisine yeltenmeyeceksiniz :). Çöl safarisi için bir çok firma organizasyon yapıyor. İnternette araştırınca promosyon sitelerinde uygun fiyatlı alternatifler var fakat kesinlikle bunları tercih etmenizi önermiyoruz. Hintlilerin ele geçirdiği bu sektörde, çöl alanına çok eski klimasız minibüslerle gitmek zorunda kalıp, uzun süreler bekleyebilirsiniz ve keyif almak yerine sinirlenebilirsiniz :). Bu sebeple oteliniz aracılığı ile sizi otelden araçlar ile alan, fiyatı biraz daha yüksek olan (kişi başı 150 usd ve üzeri) opsiyonları tercih etmenizi şiddetle öneririz.

Uçsuz bucaksız görünen çölde 4×4 araçlar ralli yaparken, kemerleriniz bağlı olmasına rağmen, kum bağlarında araç yan yatarken güzel bir heyecan yaşıyorsunuz. Akşam yemeği için kurulan çadırlar , açık büfe yiyecekler ise hijyen açısından bize çok cazip gelmedi. Fakat karnınızı doyurabilecek opsiyonlar mevcuttu. Dans gösterisini izlemek keyifliydi. Özellikle güneş batarken muazzam bir manzara oluşuyor. Bol bol kumlarda resim çekilip farklı bir deneyim yaşamış olduk. Yürürken sürekli ayakkabınız kumlara gömüldüğünden, etkinlik sonrası ayakkabınızı yıkamanız gerekecektir. Bu sebeple, eski bir ayakkabı veya sandalet ile bu etkinliğe katılmanızı öneriyoruz :).

Çölde Gün Batımı

Dubai Marina

Yurtdışından Dubai’ye gelen beyaz yakalı çalışanların en yoğun şekilde konakladığı, plazaların yükseldiği ve çok güzel restoranların bulunduğu, cıvıl cıvıl bir bölge Dubai Marina. Son 10 yıldır sürekli ilave inşaatlarla eklemeler yapılan bu bölge, turistlerin ilgisini çok çekiyor. Kanal ve köprülerle birbirine bağlanan bir marina olarak tasarlanan bölgede, plaj olanakları da çok güzel. Direkt deniz kenarı bir otelde konaklamayı yüksek fiyatından dolayı  tercih etmezseniz, bu civarda bir otelde konaklayarak yürüme mesafesinde çok güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Özellikle marina içinde yer alan JBR Walk bölgesi mutlaka gelinip görülmesi gerekir. Etrafta çok miktarda restoran opsiyonu var ve açık havada oturarak yemek yeme imkanı sunuyor. Plajda gününüzü geçirirken hemen arka sırasında yer alan restoranlarda öğle yemeğinizi de yiyebilirsiniz. Örneğin, Cheesecake Factory’nin bir şubesi de burada bulunuyor.

Hem gündüzü plaj imkanları ile hem de akşamı ışıklarla ayrı güzel. Alışveriş merkezi olarak “Dubai Marina Mall” bulunuyor. Dubai Mall’a göre daha küçük olsa da, klimalı kapalı alanda vakit geçirmek için gayet yeterli.

Burj Khalifa ve The Dubai Mall

Dünyanın en uzun binası, evet yanlış duymadınız! Şu an Burj Khalifa 828 metre ile bu rekoru bünyesinde bulunduruyor. Dubai Mall alışveriş merkezinin yanındaki bina. Her gün su ve ışık gösterileri oluyor. Aynı zamanda Burj Khalifa’nın en üstüne çıkıp Dubai’yi kuş bakışı izleyebiliyorsunuz. Ücreti yaklaşık 50 dolar. Açıkçası Dubai çölden dönüştürülmüş yeni bir şehir olduğu için, bu etkinliğin de internetteki fotoğraflarına baktığımızda, zaman kısıtımız olduğu için biz bu etkinliği yapmadık. Çünkü üstten görülebilecek çok bir şey olduğunu düşünmedik, pişman değiliz şimdilik. Yıllar sonra Dubai daha çok yayıldığında bu etkinliği değerlendirebiliriz ;).

Burj Khalifa ile yan yana olan The Dubai Mall ise şehrin en büyük alışveriş merkezi. Hatta yaklaşık 500 bin metrekare kapalı alanı ile dünyanın en büyük alışveriş merkezi. Burası tüm dünya markalarını bulabileceğiniz kocaman bir sosyal yaşam alanı. Amerika’da yemek yemeği atladığınız bir zincir varsa burada deneyimleyebilirsiniz mesela :). Çok büyük olmasına rağmen mevsim koşulları gereği insanlar kapalı alanlarda çok vakit geçiriyor ve bu sebeple her daim hareketli bir yer. Mutlaka gitmeli, bir öğün yemeğinizi veya kahvenizi burada içmelisiniz :).

Ski Dubai

Kış mevsiminin bahar gibi yaşandığı bu şehirde, serinlemek ve kayak yapmak isteyenler için küçük de olsa yapay bir kayak merkezi yapılmış. Yine suni ama güzel bir hizmet :). Bu etkinlik alanı Al Barsha bölgesinde yer alan ‘Mall of Emirates’ alışveriş merkezi içerisinde yer alıyor. Türkiye’den Dubai’ye biz ısınmak gittiğimiz için kayak yapmak hiç cazip gelmedi. Çözüm olarak bu etkinliği kar manzarası eşliğinde yemek yemeye dönüştürdük biz de:) Buranın en güzel özelliği Cheesecake Factory’de otururken bu küçük alanı izleyebilmeniz. Alanı görebileceğiniz uygun bir masaya yerleşip, karnınız doyarken görsel olarak keyfini çıkartabilirsiniz.

Burj Al Arab Otel

Dubai’nin ikonu olan ve yapıldığı 1999 yılında 321 metre uzunlukla döneminin en yüksek binası olan bu otel, 7 yıldızlı olarak sınıflandırılıyor. Yelken şeklindeki otel bir çok noktadan görünüyor, yanına gitmeseniz bile mutlaka resim karelerinize girecektir :). İçerisinde ultra lüks restoranlara sahip ve geceliği 1.500-2.000 dolar seviyelerinden başlıyor. Özellikle şehirde yeni açılan turistik alanlar ve diğer otel zincirleri varken, aşırı lüks düşkünü değilseniz bu kadar yüksek bedeller ödemeye bizce hiç gerek yok. Zaten Dubai başlı başına temiz ve lüks bir ortam sunuyor turistlere. Hatıra olması açısından oteli kadraja alan bir resim çekilmeyi unutmayalım tabi…

Miracle Garden

On yüz bin milyon çiçek aşkınaaaa! Tam bir çiçek cenneti. Çölün ortasında bir vaha gibi adeta! Böylesine sıcak iklimi olan bir yerde o kadar güzel tasarlayıp bakmışlar ki çiçeklere, ağzınız açık kalıyor. Solan, çürüyen tek bir çiçek bile görmedik, inanılmaz. Çiçeklerden koskocaman bir sürü figür ve konsept oluşturmuşlar. Bir masal diyarı gibi, buraya bayıldık!

Dünyanın en uzun çiçek duvarının bulunduğu Dubai Miracle Garden tam 50 milyon çiçek ile oluşturulmuş. 2013 yılının Sevgililer Günü’nde açılışı yapılmış. 2013 yılında en uzun çiçek duvarı ve 2016 yılında ise Airbus A380 uçağı ile dünyanın en büyük çiçek heykeli ödülünü alarak iki kez Guinness dünya rekorları kitabına girmiş.

Al Barsha’nın güney bölgesinde bulunan Miracle Garden’a 55 aed (15 dolar) ödeyerek 10.00-22.00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz. Dubai’ye geldiyseniz mutlaka 2-3 saatinizi bu mucize bahçeye ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Yalnız burayı ziyaret etmek için çok sıcak bir havayı tercih etmemelisiniz çünkü genelde açık havada geziyorsunuz ve beyniniz pişebilir :).

Dubai Plajları

Kite Beach

Çok övülen, beğenilen bir plaj ve biz de beğendik. Upuzun bir sahil, plajın solunda Dubai’nin meşhur yapısı Burj Al Arab manzarası eşliğinde denize giriyorsunuz. Biz ilk gittiğimizde şezlonglu şemsiyeli bir tesis aramıştık, bulduk da. Fakat fiyatı sorduğumuzda adam başı 36 dolara denk gelen bir fiyat söylediler. Küçük çaplı bir şokun ardından sadece 2 saat kalacağımızı bu şekilde fiyatın ne olacağını sorduk, fark etmediğini aynı fiyatın olduğunu söylediler. Tabi ki koşarak uzaklaştık :). İyi ki de öyle yapmışız. Boş bulduğumuz bir yere havlularımızı serdik. Plaj o kadar temiz, kumu o kadar güzel ki.. Kesinlikle hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Eğer güneş hassasiyetiniz varsa yola yakın kısımda şezlong şeklinde banklar var azıcık denize yürümeniz gerekir ama bizce iyi düşünülmüş. Ayrıca plaj boyunca bazı yerlerde kitap alıp okuyabileceğiniz küçük dolaplar var, aşırı iyi düşünülmüş, bayıldıkk!

Kite plajının denizi de çok güzel. Biz aralık ayında gittiğimiz için mi bilinmez ama denizin sıcaklığı çok idealdi, ne sıcak ne soğuk. Tam keyifli keyifli yüzmelik bir kıvamdaydı. Plajın kumuna da ayrı bayıldık,  üstünüze yapışıp insanı sinir etmiyor, çok ama çok güzel. Bunların yanı sıra plajdaki kabinler ve tuvaletler de genel anlamda oldukça temizdi. Hepimiz biliyoruz ki genelde plajlarda bu alanlar çok temiz olmuyor, biz de kullanacakken biraz tereddütle yaklaşmıştık ama öyle olmadığını gördük. Aşırı temiz harika diyemeyiz ama genel olarak plaj alanlarındaki kabinleri ve tuvaletleri düşündüğümüzde oldukça temizdi. Bu açıdan da bizden tam not aldı. Ayrıca plaj boyunca küçük küçük yemek arabaları, tatlıcılar, atıştırmalık satan işletmeler var. Kısacası ne ararsanız bulabileceğiniz bir plaj. Kite plajı bizim çok sevdiğimiz bir plaj oldu, bir daha gitsek en az 1 günümüzü mutlaka burada geçiririz.

JBR Beach

Dubai marina bölgesinde bulunan JBR Walk’ın deniz kıyısı JBR beach deniz keyfi için çok ideal. Halk plajı gibi hizmet veren bu bölgede şezlong ve şemsiyeler konforlu, etraf tertemiz. Hatta ücretsiz olarak şezlong kiralamadan burada denize girebilirsiniz. Tuvaletleri , duşları tertemiz. Keşke her yerde böyle hizmet olsa… Duş için 5 AED gibi bir ücret ödüyorsunuz. Wyndham otel müşterisi olarak bize ayrılan alanda şezlong şemsiye parası ödememiştik. Öğle yemeğimizi de hemen plaj arkasında yer alan Cheesecake factory’de yemiştik :). Bir çok otelin bu plajda şezlong ve şemsiyesi bulunuyor, bu bilgiye göre otel seçiminizi yapabilirsiniz.

Dubai deniz tatili, çöl safarisi ve devasa alışveriş merkezleri sayesinde çılgınca alışveriş yapabileceğiniz; teknolojinin nimetlerinden yararlanılıp sıfırdan inşa edilen bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Biz Dubai’deki değişimi görmek adına uzun aralıklarla bu şehre seyahat etmeyi planlıyoruz. Dubai’nin görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu düşünüyoruz ve size de tavsiye ediyoruz.

İyi tatiller!

Leave a Reply